DXZeff's Computing Forum
DXZeff's Computing Forum
Search | Statistics | User Listing Discord | Forums | Language
You are logged in as a guest. ( logon | register )

Pentium 60Mhz MB not detecting serial mouses-help/hints
Jump to page : 1
Now viewing page 1 [25 messages per page]
View previous thread :: View next thread
   Computer Speak -> Hardware (DOS & Windows)Message format
 
Octopus
Posted 2017-09-05 8:21 PM (#928)
Subject: Pentium 60Mhz MB not detecting serial mouses-help/hints


Fujitsu 186

Posts: 8
0
Hi dudes!

My name is Luis and I'am from Portugal/Algarve,and love old school PC's.
Inspired on HighTreason610 youtube channel, and with loads of old hardware on my garage ,i put myself on a new build.

Found 3x socket 4 P-60Mhz boards(one of them have 3x VLB slots) , have changed the dallas clock chips with new ones and I'am trying to solve a problem with serial ports that are not working/detecting mouses
3 Labels on this board PBA623667-230 other AA624415-230 and a small one U01392836.
Pentium 60MHz
Bios version 1.00.12.AF2 for the one on the " desk Lab" at the moment
Bare MS DOS 6.22 and genius mouse driver only
and mouse not found on com1 or com2 - with 9 pins connectors! *3 mouse tested on my other machine are Ok include a trackball from Logitech
Thank you for any hint




Top of the page Bottom of the page
DXZeff
Posted 2017-09-05 9:05 PM (#930 - in reply to #928)
Subject: Re: Pentium 60Mhz MB not detecting serial mouses-help/hints



Pentium II

Posts: 457
1001001001002525
Location: Hull, UK
By the BIOS version I'm guessing Intel made that board, probably a Premiere PCI or similar. The headers use a different pinout - http://pinoutguide.com/Motherboard/rs232_header_pinout.shtml
Total pain in the ass really.

Anyways, welcome to the board.

Edited by DXZeff 2017-09-05 9:06 PM
Top of the page Bottom of the page
CyrixInstead
Posted 2017-09-06 2:53 PM (#938 - in reply to #928)
Subject: Re: Pentium 60Mhz MB not detecting serial mouses-help/hints



Intel P5

Posts: 69
2525
Location: UK
Sounds like my Tomato 4DPS, eventually just gave up and used a ISA serial controller card.
Top of the page Bottom of the page
Octopus
Posted 2017-09-06 7:24 PM (#942 - in reply to #928)
Subject: RE: Pentium 60Mhz MB not detecting serial mouses-help/hints


Fujitsu 186

Posts: 8
0
Hi,

Thanks a lot for the replies, and sorry for my delay,
I will see the pinout docs and make something during the weekend
I didn't Know about that always learning....
Top of the page Bottom of the page
Octopus
Posted 2017-09-08 7:54 PM (#947 - in reply to #928)
Subject: RE: Pentium 60Mhz MB not detecting serial mouses-help/hints


Fujitsu 186

Posts: 8
0
Hi,
Again

I tried a few different serial connectors and found the right ones, Thanks !!!! sometimes with Logitech Mouse it stop working after a while but at least i Know the mouse is alive.

Now I added one adaptec 1522A (With Floppy connector but disabled) with 2x Maxtor 7345SCSI 300MB working well no bad sectors.
And open for the first time this GIANT box with Sound Blaster Digital Edge 3x, the sound card also have a adaptec 1520 *I guess, brings a SCSI cable for the NEC 3x Caddy cdrom drive.

When i run ezscsi for DOS it warnings about A "TimerCriticalSection"entry has been detected in the System.ini file. ASPI for Windows may not function properly in this case...Press Enter to Continue.
I continue and then it asks for mscdex that is provided in the diskette and everything is installed fine. But i can't read from cdrom in DOS OR WINDOWS e: Fail Int 24 In /File manager There is no Disk

Trying to read with Sound blaster CD from same KIT and a few others.


So if you could help me to see where is the problem i would apreciate it.


Config.sys

DEVICE=C:\SCSI\ASPI2DOS.SYS /D /|P340 /P140 /Z /Q12
DEVICE=C:\DOS\SETVER
DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS
DOS=HIGH
FILES=30
LASTDRIVE=Z
DEVICE=C:\WINDOWS\IFSHLP.SYS
STACKS=9,256
DEVICE=C:\SCSI\ASPIDISK.SYS /D
DEVICE=C:\SCSI\ASPICD.SYS /D:ASPICD0


Autoexec.bat

C:\SCSI\MSCDEX.EXE /D:ASPICD0 /L:E /M:12
C:\WINDOWS\SMARDRV.EXE /X
C:\WINDOWS\net start
@ECHO OFF
PROMPT $p$g
PATH C:\WINDOWS;C:\DOS
PATH = C:\MOUSE;%PATH%
MOUSE CENHANCE SER 1
LOGIMENU
CLICK
SET TEMP=C:\DOS
Top of the page Bottom of the page
Octopus
Posted 2017-09-08 7:58 PM (#948 - in reply to #928)
Subject: RE: Pentium 60Mhz MB not detecting serial mouses-help/hints


Fujitsu 186

Posts: 8
0
I would like to maintain both scsi adaptec cards 1522A for disks and the other for sound and cdrom !
Top of the page Bottom of the page
waybacktech
Posted 2017-09-09 2:52 AM (#950 - in reply to #948)
Subject: RE: Pentium 60Mhz MB not detecting serial mouses-help/hints



IDT WinChip

Posts: 237
10010025
Location: USA
Hast thou lookethed at the Adaptec site for information? I am a little fuzzy on which card you are trying to use the cdrom with, but if it is with the adaptec card, this might help - https://adaptec.com/en-us/support/_eol/scsi_host_isa/aha-1522a/insta...

Can't say I have a whole lot of experience with the old ISA/VLB/EISA scsi cards except to say I installed the correct driver, and they usually work as long as ID's are set right and things are terminated, but I have not tried using 2 scsi cards together. I would imagine there are some conflicts there if not jumped properly for ports, irq, things like that. Not sure about the timing error though, never seen that one before. Could have something to do with spin up times for the drives... can't really think at this time what else would be causing a timing problem unless as mentioned before, there is a conflict between the 2 cards. There is usually a jumper on scsi drives to tell them to spin up right away with power on instead of waiting for the controller to spin them up.

Here is a post I came across mentioning the timing thing. People seem to have suggested there is an issue with the ASPI driver adaptec provided back then and systems with more than 16MB. - https://groups.google.com/forum/#!topic/comp.periphs.scsi/7Xrp_pQCaH...

Edited by waybacktech 2017-09-09 3:04 AM
Top of the page Bottom of the page
Octopus
Posted 2017-09-09 10:22 AM (#951 - in reply to #928)
Subject: RE: Pentium 60Mhz MB not detecting serial mouses-help/hints


Fujitsu 186

Posts: 8
0
Good morning !

Well, thank you once more for the help! I have read the posts you mentioned.

The cdrom is connected alone with Sound Blaster Card , anyway I have changed the brand new SCSI Nec 3x (Cady tray ) with a SCSI Toshiba Model XM-5201B and it read the Blaster CD right away. So I am installing the sound Blaster 16 Software....
I will make a few more experiences with the Nec cdrom, I will open the other cady and try ...maybe open the cdrom itself and see what is going on.
Thanks
Top of the page Bottom of the page
Octopus
Posted 2017-09-09 10:49 AM (#952 - in reply to #928)
Subject: RE: Pentium 60Mhz MB not detecting serial mouses-help/hints


Fujitsu 186

Posts: 8
0
Software installed, have now sound on windows 3.11 , canyon.mid playing, EnsembledCD says CD audio MCI driver not installed maybe it doesn't like recent Kisomba cds...

Later dudes, have to go now.....Thanks


Top of the page Bottom of the page
DXZeff
Posted 2017-09-09 4:54 PM (#953 - in reply to #952)
Subject: Re: Pentium 60Mhz MB not detecting serial mouses-help/hints



Pentium II

Posts: 457
1001001001002525
Location: Hull, UK
Windows 3.11 has a nasty habit of not copying the MCICDA file from the floppies. You can probably manually "EXPAND" it to the SYSTEM directory if needed.

Glad to know you got it working.
Top of the page Bottom of the page
Octopus
Posted 2017-09-09 5:50 PM (#954 - in reply to #928)
Subject: RE: Pentium 60Mhz MB not detecting serial mouses-help/hints


Fujitsu 186

Posts: 8
0
DXZeff : Ya tahnks a lot it was on disk 6, found the cdrom and Kisomba is playing

Can I ask you to point me the Diamond Stealth 64 Video 2001 drivers...with Incontrols.

My VGA also have 2Mb and the add-on Decoder card

Thanks for the help
Top of the page Bottom of the page
Octopus
Posted 2017-09-09 8:59 PM (#955 - in reply to #928)
Subject: RE: Pentium 60Mhz MB not detecting serial mouses-help/hints


Fujitsu 186

Posts: 8
0
I think I got It!!!

Readme.txt have this header and tree of directories....I will try and let you dudes Know

Thank You

Stealth64 Video 2001 README.TXT
=======================================================================


Release Notes
-------------
This is v2.20 of the Stealth64 Video 2001 Windows v3.1 Driver disk.

Windows Installation Notes
--------------------------
Use the INSTALL program IN \WIN31\MVP1100\220 to install the Windows 3.1
Top of the page Bottom of the page
DXZeff
Posted 2017-09-09 9:30 PM (#956 - in reply to #955)
Subject: Re: Pentium 60Mhz MB not detecting serial mouses-help/hints



Pentium II

Posts: 457
1001001001002525
Location: Hull, UK
There are two versions of the driver, one of them supports the MVP1100, one does not. If it doesn't work out, try these - http://vogonsdrivers.com/getfile.php?fileid=504&menustate=1,0
Don't need to burn them to CD's, just check the readme's or use Diamond's installer which should give you the option. If your installer already gave you the option for hardware MPEG then it should work anyway, don't check the software MPEG player option, that doesn't use the MVP1100, only Windows Media Player really uses it and, of course, the Diamond InControl thing.

It does seem you probably have the right one already though.

Your system seems like a kind of half-way between my old P60 and current P66.
Top of the page Bottom of the page
Jump to page : 1
Now viewing page 1 [25 messages per page]
Jump to forum :
Search this forum
Printer friendly version
E-mail a link to this thread

(Delete all cookies set by this site)
Running MegaBBS ASP Forum Software
© 2002-2019 PD9 Software